Mia Landsem er 21 år, og til daglig tar hun en bachelor på Idrettshøyskolen i Oslo. På fritiden utforsker hun imidlertid lovbrudd på nett, og da spesielt spredning av andres private bilder. Over tid har hun hjulpet mange barn og unge som har blitt utsatt for bildedeling. Hun har også hjulpet håndballspilleren Nora Mørk.

Se flere tankevekkende videoer med Mia på Youtube-kanalen vår

Veien fra et uskyldig bilde til barnepornografi

Det er ikke ulovlig å sende et nakenbilde av seg selv til en annen person. Straks man sender det mister man likevel kontrollen på det. Hvis mottakeren deler bildet videre er dette en ulovlig handling, men dét i seg selv fjerner ikke risikoen for at det kan skje.

Hvis to personer deler videre til bare én person hver, er man oppe i fire. Så blir det 8, deretter 16, 32 og så videre. Dersom bildet til slutt havner hos noen i et organisert nettverk, risikerer man at bildet blir lagt i en katalog sammen med andre intime bilder og overgrepsbilder av barn.

Les også: Det er viktig at alle #snakkerom vold og seksuelle overgrep  

I slike nettverk har man forumer der bilder katalogiseres etter alt fra fylke til alder, lengde på hår, størrelse på bryster og så videre. Personene som er avbildet risikerer også å bli forfulgt, eller ”stalket”, av overgriperne.

Snakk om deling av intime bilder på nett

At man mister kontroll på bildene så rask, viser hvor viktig det er å snakke om bildedeling på nett. Det kan være et tøft tema å ta innover seg, men også et tema mange avfeier ved å tenke at alle rundt seg er fornuftige nok til at deling av nakenbilder ikke skjer. Mange foreldre tenker også at saken løser seg hvis man rett og slett forbyr barna å dele intime bilder.

Les også: Snakk om bildedeling før det skjer  

Dessverre er dette kortsiktige løsninger. For å forebygge og oppdage må vi prate om alle sider av saken. Ta utgangspunkt i filmen med Mia, og diskuter bildedeling på nett rundt middagsbordet, i klassen, på foreldremøter eller på jobben. Ta opp spørsmål som:

  • Hvorfor videresender personer bilder de har fått i fortrolighet av en venn eller kjæreste?
  • Hva slags type bilder kan være interessante i et pedofilt nettverk?
  • Hvilke bilder har du selv lagt ut på Facebook, Instagram, Snapchat eller lignede, som kan oppfattes annerledes enn du hadde tenkt?

Vi hjelper deg

Vi har flere prgrammer og vi hjelper deg å finne det rette.
Ta kontakt med oss i dag eller les mer om våre programmer:

Skole | Barnehage | Idretten | Kroppen min og jeg | Foreldre