Den 2. februar 2018 publiserte Aftenpostens A-magasinet (krever abonnement) skremmende statistikk etter politiaksjonen Dark Room. Statistikken viser blan annet at alle de 89 pågrepne er norske statsborgere, med typisk norske navn. En av dem er kvinne. 50 av dem er fedre eller stefedre, og bodde sammen med barn når de ble pågrepet. 69 av 89 var i jobb eller studerte.

Viser at pedofili finnes i alle samfunnslag

Blant de 89 personene finner vi politikere, direktører, arkitekter, ingeniører, anleggsarbeidere med flere. Mange har svært gode jobber, og flere med en årsinntekt over én million kroner. 10 jobbet med barn som lærere, barnehageansatte, SFO-assistenter og tilsynsfører i barnevernet. Det som er mest skremmende er at dette er kun de som politiet har oppdaget. Hva med de som fortsatt er aktive som ingen mistenker?

Man kan lett bli overveldet av trangen til å beskytte barna når man leser statistikken og hva disse folke har gjort. Men, hvordan beskytter vi? Hvordan sørge vi for at ikke barna blir rammet?

3 grep som kan beskytte barna mot pedofili?

  1. Ta et oppgjør med egen bildedeling på nett. Voksne må være bevisste på hvilke typer bilder av barn som ikke bør deles på nett, med tanke på hvordan bildene kan bli misbrukt av pedofile. Les mer om bildedeling på nett
  2. Snakk åpent med barn og unge om hva de skal gjøre hvis en voksen/ungdom tar bilder av dem eller ber dem om å utføre handlinger foran et kamera.
  3. Delta på opplæring som forebygger overgrep mot barn og unge, eller at et barn selv blir en overgriper. Slik opplæring bidrar til at barn selv forstår hva som skjer hvis de blir utsatt for overgrep De lærer også hvordan de sier fra hvis noen vil gjøre noe med dem som de ikke synes er greit.

Det finnes flere læringsprogrammer som gir barn og unge kompetanse om vold og overgrep. MITT VALG har ett av dem. Vi reiser i hele Norge og kurser barnehage ansatte og lærere i hvordan de holder gode leksjoner på temaet. Les mer om programmet Kroppen min og meg

Snakk om det vanskelige før det blir vanskelig

Det kan være krevende å snakke om pedofili. En naturlig impuls blant voksne kan være å ville skåne barn og unge mot alt som er vondt, men dessverre kan man ikke beskytte seg mot virkeligheten. Derfor er det viktig å snakke om farene i livet også, og ikke bare de gode tingene. På denne måten blir alle i bedre rustet til å gjenkjenne et overgrep før det er for sent.

Snakk med familien, venner, eller i klassen om:

  • Hvordan bevarer vi tilliten til mennesker det er naturlig at barn og unge omgås til daglig?
  • Hvilke handlinger eller uttrykk får oss til å mistenke at en person liker å se på eller selv utføre seksuelle handlinger med barn og unge?
  • Hvordan skal en voksen reagere når et barn eller en ungdom forteller at de ikke føler seg trygg sammen med en voksen?
  • Hva kan barn/ungdom si eller gjøre hvis de forstår at en voksen ikke har gode hensikter?
  • Hvem er trygge voksne du kan si fra hvis du forstår at en person i ditt sosiale nettverk er pedofil?

Slik ber du om hjelp

Hvis du opplever vold eller overgrep mot deg selv eller noen i din familie, må du alltid be om hjelp. Snakk med en trygg voksen som du kjenner, ring til politiet eller ta kontakt med barn- og unges alarmtelefon 116 111 www.116111.no 

Vi hjelper deg

Vi har flere prgrammer og vi hjelper deg å finne det rette.
Ta kontakt med oss i dag eller les mer om våre programmer:

Skole | Barnehage | Idretten | Kroppen min og jeg | Foreldre