fotballproffer-kickstarter

Fotballproffer kickstarter «Det er mitt valg»

Av Christopher Bunch, LCIF
Foto: Trond Rekstad, stiftelsen «Det er mitt valg».

Idrettslag samler folk på en helt egen måte, og Sandnes er ikke annerledes. Sandnes Ulf er et fotballag i Tippeligaen som dominerer lokale nyheter, fryder lokalbefolkningen og inspirerer unge fans. Sandnes Lions har innsett at fotball kan være mer enn bare et felles tidsfordriv – det kan være en måte å få et positivt ungdomsprogram inn i lokale skoler. Gjennom et innovativt partnerskap tar Lions og Sandnes Ulf programmet «Det er mitt valg» og trening i sosial og emosjonell kompetanse inn i klasserommene.

Suksess på banen er ofte et resultat av å være på rett sted til rett tid og litt flaks – og det er nettopp det som skjedde i Sandnes. Sønnen til «Det er mitt valg»-instruktør Trond Rekstad spilte for Sandnes Ulfs juniorlag. – Her er det en åpning, tenkte Rekstad og kontaktet de lokale Lionsklubbene. Sandnes Lions og Rekstad fikk et møte med markedssjef i Sandnes Ulf og spurte om laget ville være interessert i å bli «Det er mitt valg»-ambassadører i skolene. Det viste seg at fotballaget hadde vært på utkikk etter en måte å gi noe tilbake til samfunnet, spesielt til barn. Samarbeidet med Lions startet i januar 2012.

Spillere coacher barn
Da Lions ba Sandnes Ulf-spillerne å være ambassadører, ble de bedt om noe mer: de ville ha dem til å være forbilder, helter og – viktigst – lærere. Spillerne ble bedt om å undervise en 60-minutters økt for femteklassinger om mobbing, beslutningstaking, å si nei til narkotika og arbeide for å oppnå egne mål.

-Sandnes nyter godt av oljen og er en av de rikeste kommunene i Norge, men barna har de samme problemene som overalt «, sier Rekstad. Programmet er basert på Det er Mitt valg, som er den offisielle norske versjonen av Lions Quest, et LCIF program som har hjulpet 12 millioner studenter i 82 land med å lære viktige sosiale ferdigheter og forebygging av rusmisbruk og vold.

For å forberede spillerne til jobben i klasserommet, gjennomførte Rekstad en workshop for å få spillerne komfortabel med programmet. Spillerne lærer en strukturert leksjon, men Rekstad vil ha dem til å gjøre disse 60 minuttene til deres egne ved å dele sine erfaringer med elevene.

– Dere har gjort en rekke valg for å bli elitefotballspillere, sa Rekstad til spillerne. – Dere er helter for de unge. De ser opp til dere, så det vi ønsker er at dere formidler disse positive holdningene til femteklassingene.
Spillernes historier er varierte, og de har hatt sine utfordringer. Noen droppet ut av skolen. Noen er fra andre land og har måttet tilpasse seg en ny kultur og få nye venner i Norge. Alle har ofret noe og tatt tøffe beslutninger for å oppnå suksess på banen. Når elevene hører disse historiene og positive meldinger fra sine helter – de lytter.

Livslang effekt
– Det betyr så mye for elevene når vi besøker skolen deres, sier spiller Bjørnar Holmvik. Det er flott at vi har en så god læreplan for dem.

Mange av elevene kommer til klasserommet ikledd himmelblått som er fargen til Sandnes Ulf. I en minneverdig time får femteklassingene møte sine helter og snakke om saker som er viktige for deres liv. Elevene får også billetter til en kamp og på slutten av hver økt signeres autografer – et minne om en magisk time som vil vare livet ut.

– Det er viktig at alle mennesker tør å ha meninger, at de tør å ta valg uten å bli flau over det. Hvis vi kan gjøre livet lettere for noen av dem, så blir jeg veldig glad, sier spiller Tommy Høiland.
Når Sandnes Ulf-spillere snakker med elevene om å overvinne motgang og oppnå mål, det er mer enn en klisjé. I flere tiår har laget vært henvist til å spille i lavere divisjoner. Men i 2012, 100 år etter at klubben ble dannet, fikk Sandnes Ulf opprykk til Tippeligaen. Sandnes Ulf har oppnådd suksess på banen og «Det er mitt valg» har vært med. Spillerne bruker Lions tulipanlogo bak på drakten. En plakat for «Det er mitt valg» står på banen og en kort «Det er mitt valg»-video spilles på storskjerm i pausen. Det sendes også en radiospot for de som ikke kan komme til stadion.

Sandnes Ulf -spillerne har i år besøkt 10 skoler, og de har planer om å besøke ytterligere 10 innen utgangen av 2013. Fire av de besøkte skolene har hatt «Det er mitt valg»-kurs for lærerne, og to skoler har planlagt kurs i høst. Hvis Lions i Norge får det som vi vil, ville hver skole hatt «Det er mitt valg» på lærerplanen.

Modell for andre
«Det er bedre å bygge barn enn å reparere voksne» er et slagord for Lions Norge. I tillegg til å «bygge» friske unge mennesker, har Lions bygget en modellprogram i Norge .

Lions har en årlig tulipanaksjon som i 2012 ga mer enn 10 millioner kroner. 3 millioner kroner går til å finansiere kurs i «Det er mitt valg». Lions har også etablert en flåte på mer enn 50 Lions «piloter» for å introdusere programmet til lokale skoler og Lions rundt om i landet. Og det fungerer. I fjor arrangerte Lions nesten 200 kurs i «Det er mitt valg» , og nesten 400 av Norges 447 Lionsklubber har arrangert et kurs siden 2008 .

– Programmet forenkler samarbeid mellom hjem, skole og kommune. Den eneste frivillige organisasjonen i Norge som kan tilby dette er Lions, sier Ivar Tollefsrud, daglig leder for «Det er mitt valg». – Gjennom programmet kan Lions oppnå synlighet, respekt og vekst, og vise at vi ønsker å ta ansvar for neste generasjon.

Gjennom innsatsen til Lions i Norge og med hjelp av lokale partnere som Sandnes Ulf er neste generasjon bedre rustet for å ta kontroll på sin egen fremtid.

Meld deg på vårt nyhetsbrev