DSC_0056 - versjon 2

Spennende med skolebesøk fra Estland, Finland og Litauen

– Hvordan synes du en god lytter bør oppføre seg? Lærer Marianne Skau Pettersen ser ut over klassen hvor mange av elevene straks rekker hånden i været. – Jeg synes de skal se på deg når du snakker, sier en av elevene, mens en annen mener at det er lov å stille spørsmål også.

Vi er tilstede ved Ulverud skole i en helt vanlig Det er mitt valg-time på 5. trinn. Vel, ikke helt vanlig, for bak i klasserommet sitter det 6 voksne som noterer flittig det de ser. Lærere fra Estland, Litauen og Finland har tatt turen til Norge for å se og lære mer om hvordan man kan undervise i sosial kompetanse.

– Det som overrasker meg mest er at alle smiler så mye, både lærer og elever, sier Daiva Sukyte fra Litauen, mens elevene gjennomfører en øvelse i hvordan være en god lytter. Daiva fortsetter: – Det er stor forskjell fra hvordan forholdet er mellom lærere og elever er i den litauiske skolen.

Sammen med Linas Slusnys (Litauen), Reda Matulionyte (Litauen) Kaie Radme (Estland), Ene Urbala og Ulla Sirviö-Hyttinen (Finland) er Daiva Sukyte på skolebesøk for å bli kjent med hvordan man kan skape et positivt og godt læringsmiljø ved hjelp av Det er mitt valg

– Internasjonale undersøkelser viser at Norge scorer høyt på elevmedvirkning og klassemiljøutvikling, sier Ulla Sirviö-Hyttinen, og mener Finland har noe å lære av Norge på det området.

Etter undervisningen var det møte med lærere ved skolen og gjestene fikk mer informasjon om skolens handlingsplaner og bruken av det forebyggende programmet mot vold og seksuelle overgrep i nære relasjoner.

Hva likte så elevene best med dagens leksjon i Det er mitt valg? – Det var moro å ikke følge med når den andre fortalte, forteller en av jentene, – vi skulle være dårlige lyttere å ikke følge med. – Men, fortsetter hun, – det var litt ekkelt også, jeg ville jo ikke være dum mot den som fortalte. Det svaret viser vel at arbeidet med DMV virker…?

Meld deg på vårt nyhetsbrev