Snakk om konsekvensene av å sette folk i bås

Det er naturlig for mennesker å plassere personer de ikke kjenner i båser. Basert på for eksempel etnisitet eller utseende kategoriseres andre mennesker i hodene våre, og det blir fristende å omtale grupper som egentlig består av vidt forskjellige individer som homogene masser. De som er «innvandrere», «håndverkere», «de skoleflinke», «homoseksuelle», «rusmisbrukerne» og så videre.

En sterkt eksperiment om å dømme andre

Tar man en titt på filmen TV2 Danmark lanserte for omtrent et år siden, ser man at virkeligheten er en helt annen. Det er mulig du har sett denne før, for filmen gikk viralt, men den er definitivt verdt en reprise:

Tenk over verdiene du formidler til barna

Som voksen vet man egentlig at alle mennesker er vidt forskjellige. Likevel kan fordommer med rot i stereotypier eller egne erfaringer med enkeltpersoner føre til at man forhåndsdømmer andre. Men hva skjer hvis man dømmer andre når barna er til stede? Hva lærer barn og unge hvis du med hjelp av kroppsspråk eller verbalt forteller dem at ”du alltid kan stole på en lege”, men at de skal ”være forsiktige med vaktmestre”?

Hvilke verdier gir du videre til barna hvis du hevder at ”folk med skinnjakker er farlige”, at ”alle jenter med hiijab er undertrykket” eller at ”asiater er flinke til å studere”?

Les om våre programmer: Barnehagen | Skolen | Idretten | Kroppen min og jeg  

Snakk med barn og unge om konsekvensene av å sette andre i bås:

Jo mer vi snakker om viktige temaer, desto enklere blir det å ta de riktige valgene når du trenger det. Med bakgrunn i filmen inviterer vi dere til å reflektere over spørsmål som:

Hvorfor setter vi ofte andre mennesker i bås?

Hva er faren ved å dømme folk på denne måten?

Hva kan vi vinne på å unngå å sette folk i bås?

Hva kan du gjøre for at ulike grupperinger av mennesker skal bli bedre kjent med hverandre?

Ta gjerne diskusjonen på Facebook-sidene våre

Vi hjelper deg

Vi har flere prgrammer og vi hjelper deg å finne det rette.
Ta kontakt med oss i dag eller les mer om våre programmer:

Skole | Barnehage | Idretten | Kroppen min og jeg | Foreldre