
Teknologi og seksuell utforskning henger tett sammen
Rykende fersk forskning viser at halvparten av unge i Norge i alderen 15 til 17 år sexter. «Sexting» innebærer å sende flørtete seksuelle meldinger, nakenbilder eller «dickpics», som betyr bilde av kjønnsorganet hos gutter.
I forskningsrapporten «Norske barn og ungdommers erfaringer med seksuelle meldinger» , gjort av forskerne Monica Barbovschi og Elisabeth Staksrud fremkommer det at 31 prosent av jentene og 14 prosent av guttene i alderen 11 til 17 år opplever ubehagelige seksuelle henvendelser på melding.
Dataene er basert på EU Kids Online prosjektet som intervjuet 1001 barn fra hele Europa i bruk av sosiale medier og nett. Norge skåret høyest vedrørende daglig bruk av nett i ovennevnte aldergruppe, med hele 3,6 timer.

Flaut å snakke med foreldrene
Staksrud forteller i et intervju med Aftenposten at unge ikke alltid opplever det som negativt å få nakenbilder, noe som gjør at det ikke samsvarer med foreldres problematiske bilde på situasjonen. I tillegg forteller hun at sexting kan skade ved å brukes som mobbing, hvor det er fire ganger høyere sannsynlighet for at de som blir mobbet mottar uønskede seksuelle meldinger.
Se filmen med Nettdedektiv Mia Landsem «Folks holdninger til nakebilder»
– Det er ikke sånn at internett nødvendigvis gjør barn mer sårbare, men det gjør sårbare barn mer tilgjengelige. Vi ser at risikoen for skade har en tendens til å klumpe seg litt sammen. Digital mobbing kan ofte bli veldig seksualisert. Det er flaut, og gjør det vanskeligere å snakke med voksne, sier Staksrud i intervjuet.
Derfor kan det ofte være vanskelig for barn å snakke om tematikk som vedrører seksualitet i en digital kontekst, og spesielt i forhold til eksponering av egne bilder med frykt om at foreldrene skal finne ut av det eller se det. For å kunne ha åpenhet i forhold til dette må det også være en kultur om å kunne snakke om det, hvor det ikke demoniseres eller formidles ved en pekefinger mentalitet. Som voksne ønsker vi å hjelpe barn til å være kapable og trygge i egne avgjørelser, og kunne føle trygghet til å søke råd fra voksne om de er usikre.

Hjelp til å skape en god relasjon til egen seksualitet
Sexolog, forfatter og kursholder i MITT VALG, Margrete Wiede Aasland understreker at barn som blir kjent med sin egen seksualitet og kropp, tydeligere kan avgjøre grenser og overtramp enn de som har et ubevisst forhold til det. Dette innebærer også å kunne ha samtaler med voksne som ufarliggjør og fjerner skam i forhold til seksualitet.
Se en video hvor Aasland forklarer nøkkelelementer i den gode samtalen om seksualitet med barn.
For mange voksne kan dette være en flau tematikk, basert på egen oppvekst og komfortsoner. Vi i MITT VALG anbefaler sterkt å ha denne samtalen med barn og kurser både foreldre, skoler og barnehager i hvordan å ha utfordrende samtaler om kropp, seksualitet og grenser i programmet «Kroppen min og Jeg» .
Her kan du bestille en prøvelisens slik at du kan bli kjent med programmet

Konsekvenstenkning før seksting
Å hjelpe barna til å ta gode valg handler også om å lære dem å kunne ha et langsiktig perspektiv. De trenger å øve på konsekvenstenkning både i forhold til en selv og til andre medmennesker. Hvordan kan dette påvirke meg og hvilke konsekvenser har det for andre?
Når det gjelder nakenbilder eller seksting, er det ekstra viktig å ha en prat om hvilke konsekvenser det kan medføre å dele sensitiv informasjon. Både i forhold til trusler og utøvelse av makt hvis det lander i feil hender. Konsekvensene kan i mange tilfeller være enorme, både psykisk og fysisk da mange bruker bilder til mobbing, press og uthenging. Det har blitt rapportert flere tilfeller hvor ungdommer har tatt eget liv som et resultat av uthenging av nakenbilder.
Se nedenfor om hva du kan gjøre i slike situasjoner
Impulskontroll
Professor emeritus i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo, Arne Holte, forteller i et intervju med MITT VALG at det er godt dokumentert at mennesker med god impulskontroll vil nå lengre i verden på lang sikt. «Nei» er nøkkelen til dette, å kunne sette grenser slik at barnet lærer å utsette eller stanse noe. Derfor er det viktig at foreldre som omsorgspersoner forstår å verdsette det som på kort sikt kan kjennes ubehagelig, men som på litt lengre sikt får verdi.
Grensesetting er derfor en viktig del av å lære barn og unge impulskontroll. Les videre i artikkelen om hvordan uttøve god grensesetting ved å trykke her.

Få tips fra en ekspert
Vi har sammen med MITT VALGs ambassadør Mia Landsem laget informasjonsvideoer som kan hjelpe ved å gi kunnskap om hvordan du kan håndtere ulike situasjoner i denne tematikken. Dette er videoer som er viktige for både voksne og barn for å kunne stå sterkere i å ta gode valg og manøvrere ute på nettet. Klikk på en av lenkene under for å se video om tematikk: