Kokken Trond Moi

Du kan bli hva du vil om du bruker din positive kraft til noe godt, mener Trond Moi, gründeren av restaurantkjeden Bølgen & Moi. Han har valgt å inspirere de ansatte på restaurantene og sønnens fotballag til samhold og positiv tenking. Trond vil være det motsatte av sinnakokken.

Noen nikker nok bekreftende til uttalelsen om at man kan bli hva man vil. Andre vil hevde at alt ikke er opp til en selv. Menneskene har ulike forutsetninger og omgivelsene påvirker også om vi lykkes. 

– Men jeg velger å være positivt innstilt inntil det motsatte er bevist. Selv om det jeg gjør fortoner seg vanskelig, må jeg gi det en sjanse opptil flere ganger. Det er alltid noe bra som kan gripes fatt i, hevder Trond Moi. 

Inspirasjonen kommer fra en annen gründer Trond kjente under oppveksten i sørlandsbygda Kvinesdal. Evangelist Aril Edvardsen bygde opp det verdensomspennende senteret Sarons Dal. Trond bestemte seg for å bli kokk da evangelisten sa at man kan bli hva man vil om man bruker sin positive kraft til noe godt. 

– Jeg tolker det ikke slik at man nødvendigvis skal bli verdensmester, men at man må bruke positiv energi på å trives med det man gjør og skape indre trygghet, sier Trond Moi. Selv har han brukt mye positiv energi på å vinne sølv sammenlagt i Kokke-OL. Han har tre gull i Norgesmesterskapet i kokkekunst og èn gullmedalje i det nordiske mesterskapet. 10 kokebøker har det også blitt. Trond karakteriserer seg som et konkurransemenneske. Men nå konsentrerer han seg mest om at restaurantene han eier sammen med Toralf Bølgen skal være veldrevne. Snart åpner de den tiende restauranten i Hemsedal.

Stengte drømmerestaurantene 

Trond hadde en gang to store drømmer. Han ville drive restaurant i Kvinesdal og i New York. Men restaurantene gikk med underskudd og måtte legges ned. 

– Du mistet to drømmer?

– Nei, jeg oppfylte to drømmer. Jeg er veldig heldig som fikk drive disse restaurantene. Det er mer enn mange andre har opplevd. Det var en modningsprosess å legge ned restaurantene, men det opplevdes positivt da vi omsider gjorde det. 

– Går du aldri ned i kjelleren følelsesmessig når livet blir litt mye for deg?

– Jo, det gjør jeg, men det er ikke farlig. Det er positivt å gå i kjelleren og rydde opp. Når man har kjent litt på følelsen av å være der, blir det ekstra hyggelig å komme opp i stuen igjen. Mange bør rydde i kjelleren, og ikke være så opptatt av å opprettholde et image. Vi har alle faser vi må gjennom. Selv har jeg opplevd tøffe jobbforhold og skilsmisse fra min første kone. Men jeg vil bare bære på de positive minnene. Mennesker som er langt nede vil oppleve noe positivt hvis de velger å se det positive. At de orket å stå opp om morgenen er positivt. Da har de i hvert fall kommet ett skritt lenger.

Les om våre programmer: Barnehagen | Skolen | Idretten | Kroppen min og jeg  

Skap trygghet 

Trond Moi mener mange kan lære av det pedagogiske verktøyet MITT VALG, som benyttes i skolen og idretten, for å skape trygge barn og trygge miljøer. Noe av det mest opprivende han vet er å høre om barn som mobbes, og om barn som er redde for å gå på skolen og på fotballtrening. Han mener MITT VALG har tydelige verdier som alle kan ta med seg. Derfor engasjerer han seg som fotballtrener på laget til den ni år gamle sønnen. Ønsket er å innføre verdiene han mener er viktige. De samme verdiene skal prege miljøet i restaurantene. 

– Jeg ble fotballtrener for å lære barna å støtte hverandre. Min holdning er at alle på laget er like mye verd. Breddefotball er viktig slik at vi kan holde på ungene lengst mulig. Spissing skaper ikke nødvendigvis enere. Gjennom samhold og teamfølelse gjør vi hverandre bedre. Vi fikk nylig en ny gutt som var positivt overrasket fordi ingen kjeftet slik de gjorde på det gamle laget hans. 

På restaurantene har Trond Moi de samme prinsippene. Han mener det er en ukultur i bransjen at kokkene kjefter på servitørene og behandler dem som mindreverdige. Det gjør mange servitører så usikre at de gjør en dårligere jobb. 

– Jeg er det motsatte av sinnakokken. Her får ingen kjefte. Min holdning er at folk gjør en god jobb fordi de har lyst, ikke fordi de blir kjeftet på. I bransjen er det vanlig å sparke folk som ikke fungerer. For meg er det en seier å få dem til å fungere. Mange ansatte har vært her i 14 til 20 år. Det er stas, erklærer Trond Moi. 

– På Bølgen & Moi har vi flere nedfelte verdier for å skape et godt miljø. Det betyr ikke at miljøet er perfekt, men at de ansatte forplikter seg til å bidra positivt. Vi skal snakke med hverandre og ikke om hverandre. Konflikter skal ryddes opp i straks. Hver dag skal vi hilse hyggelig på hverandre, ønske velkommen på jobb og takke for i dag. Det bør jo være en selvfølge.

Ingen ting er kjedelig 

Trond Moi mener det er mye arbeidsglede på restaurantene hans. Men hvis han hører fra de ansatte at noe er kjedelig, blir det samtale med sjefen. 

– Ingen ting er kjedelig. Selv kunne jeg ha skrelt poteter et år. Det handler om å finne noe positivt ved det man gjør. Jeg ville ha gledet meg over å snakke med andre på kjøkkenet mens jeg skrelte potetene. Vi skal bruke den positive energien til å trives med det vi gjør og jobbe hardt for resultatene. Underveis kan vi smile til andre. Ingen kan forsvare seg mot et smil. Det gir mye positiv energi å få et smil tilbake, mener Trond Moi. 

Skrevet av Siv Ellen Omland