Skjulte kostnader og pengejag 

Det snakkes mye om et pengejag innen gaming. Særlig mange eldre gamere er svært negative til denne utviklingen. Man tilbys tilleggspakker i for eksempel FIFA og i andre spill, der nye funksjoner kan være lokkemiddelet. Kjøper man mange slike blir det veldig fort mye penger av det. 

Les også: Positive sider ved gaming: Det handler om å involvere seg  

Såkalte «skins» (noe som endrer utseende på spillgjenstander) er et annet eksempel, og man finner også elementer man kjenner igjen fra gambling. Det å dra på casino i spillet kan være et slikt eksempel. Ofte opererer de ulike spillene med sin egen valuta, og omregning er ikke alltid like enkelt. Manges spillselskaper er derfor blitt beskylt for å gjøre kostnadene forvirrende med hensikt, og det er nok mange som har fått seg uhyggelige overraskelser over hvor mye tiomngene faktisk koster i ekte penger.

Farlige vokse i spillsamfunnet 

Der det er barn og unge på nett, er det ofte også voksne som har uedle hensikter. Å være seg bevisst sin egen anonymitet, og aldri legge igjen personlig informasjon av noe slag, er svært viktig. Det finnes aldri en grunn til å utveksle personlig informasjon i et spill. 

Med tanke på denne problematikken, har Medietilsynet har utviklet sitt eget spill, kalt Stjernekolonien. Det er beregnet for barn i alderen 6 til 9 år. I dette spillet kan barn sammen med foreldre trene på hvordan man håndterer ulike utfordringer og dilemmaer man kan møte på når man spiller. Også i forhold til bruk av penger. Du kan lese mer om Stjernekolonien hos Medietilsynet  

Les også: Mia Landsem snakker om seksuelle overgrep på nett

Spilling kan være en flukt fra virkeligheten 

Spilling er veldig ofte både en morsom, oppslukende, sosial og lærerik aktivitet. Samtidig kan spilling også være en flukt fra virkeligheten når omstendighetene blir vanskelig. Kan det at barnet eller ungdommen bruker veldig mye tid på spilling egentlig handle om andre problemer? Er spillingen den reelle årsaken til at barnet eller ungdommen ikke går på skolen? Det kan være at problemet egentlig ligger et annet sted, og at spillingen blir den mulighet en har til å flykte fra alt det vanskelige. Heller enn å utrope spillingen til årsak, må en som forelder undersøke omstendighetene rundt. Det kan handle om mobbing eller trakassering, og da må man ta affære. Ta kontakt med skolen tidlig hvis du har mistanker om at barnet ditt spiller masse for å unnslippe virkeligheten. Les for øvrig mer om barn og problematisk spilleadferd Blå kors  

Gaming er også sport 

Mange lag og foreninger driver med e-sport i tillegg til tradisjonelle aktiviteter. Under mottoet «En plass for alle», har Drammens Ballkubb et eget e-sport-lag kalt Drammen BK E-sport. De har en egen Facebook-side hvor man kan lese seg opp på hvilke spill de spiller, om turneringer samt finne kontaktinformasjon. 

MITT VALG tok turen til Drammen for å lære litt om e-sport, og få let lite innblikk i hva de holder på med. Litt av hva vi opplevde har allerede blitt skrevet om i del 1 av denne artikkelserien.  

Les om våre programmer: Barnehagen | Skolen | Idretten | Kroppen min og jeg

Det kan for mange være vanskelig å se for seg at spilling kan ha noe med sport å gjøre, men dersom en følger litt nøyere med på hva som kreves av en god e-sport-spiller, så er ikke det så ulikt hva en vil si om «analoge» idrettsutøvere. Foruten selve aktiviteten er det fokus på fysisk aktivitet, sunt kosthold og god søvn. Dette bryter kanskje litt med hva vi vanligvis forbinder med gaming, men turneringer på toppnivå krever konsentrasjon, utholdenhet, fokus og samarbeid innad i laget, så det er ikke så merkelig. 

På Drammens BK E-sport sin Facebook-side er det også linker til andre e-sport lag. 

Nyttige lenker 

Medietilsynet har en egen nettside, Snakk om spill, med nyttig informasjon om penger i spill:

https://www.medietilsynet.no/barn-og-medier/snakk-om-spill/  

Medietilsynet – Barn og medier

https://www.medietilsynet.no/globalassets/publikasjoner/barn-og-medier-undersokelser/2020/201015-foreldre-og-medier-2020-hovedrapport-med-engelsk-summary.pdf  

Barn og nettbruk, Politiet:

https://www.politiet.no/rad/trygg-nettbruk/barn-og-unges-nettbruk/