Mia snakker om psykiske konsekvenser

Mia Landsem er 21 år, og til daglig tar hun en bachelor på Idrettshøyskolen i Oslo. På fritiden utforsker hun imidlertid lovbrudd på nett, og da spesielt spredning av andres private bilder. Over tid har hun hjulpet mange barn og unge som har blitt utsatt for bildedeling. Hun har også hjulpet håndballspilleren Nora Mørk.

Se flere videoer med Mia 

Psykiske konsekvenser for offeret

Statistikk viser at offeret får store psykiske lidelser etter at et intimt bilde har blitt delt videre til andre. Uvissheten er stor. Offeret vet ikke hvem eller hvor mange som har sett bildet. De vet heller ikke om bildet har funnet veien til et pedofilt nettverk.

I tillegg er det vanlig at man bebreider seg selv, «hvordan kunne jeg være så dum?». Derfor er det ekstra viktig at vi har en åpen dialog om temaet. Barn må ha en mulighet til å fortelle hva som har skjedd, uten å føle seg dumme.

Rettslige konsekvenser for den som deler nakenbilder av barn

Personer som har delt nakenbilder av barn under 18 år kan få en straff som varer livet ut. Når man blir dømt etter «Barnepornografiloven» vil dommen nemlig følge med på rullebladet livet ut. Det innebærer blant annet at man aldri kan jobbe med barn eller i politiet. Det kan også ha andre praktiske konsekvenser, som at man blir nektet visum i blant annet USA.

Snakk om konsekvenser av bildedeling

Det er viktig å snakke om konsekvensene av deling av nakenbilder, både for å forebygge og for å avdekke psykiske lidelser og kriminelle handlinger. Jo mer vi snakker om vanskelig temaer desto bedre forberedt er vi hvis det skulle skje oss selv.

Se på filmen med Mia og snakk om konsekvenser. Snakk om det rundt middagsbordet, i klassen, på foreldremøter og på jobben. Ta gjerne utgangspunkt i disse spørsmålene:

  • Hva kan vi gjøre for å sikre at alle barn og unge forstår konsekvensene av bildedeling med seksualiserte innhold på nett, både for offeret og avsenderen?
  • Hvem kan man prate med hvis man forstår at et bilde har kommet på avveie?

Les om våre programmer: Barnehagen | Skolen | Idretten | Kroppen min og jeg  

Vi hjelper deg

Vi har flere prgrammer og vi hjelper deg å finne det rette.
Ta kontakt med oss i dag eller les mer om våre programmer:

Skole | Barnehage | Idretten | Kroppen min og jeg | Foreldre