Denne teksten er basert på utdrag fra MITT VALG-boken De viktige årene, der foreldre får konkrete råd om viktige temaer som angår barn og oppvekst. Du kan kjøpe boken i nettbutikken vår.

Bursdager som er inkluderende

I disse dager har vi mer fokus enn noen gang på inkludering Samtidig vet vi at mange barn fortsatt opplever forskjellige former for utestenging, blant annet i forbindelse med bursdager. For å hindre at dette skjer er det viktig at foreldre tenker gjennom konsekvenser, sammen med barna, før de sender ut invitasjoner eller takker ja/nei til innbydelser.

Les også: Alle barn som mobbes må bli hørt 

Bursdager kan foreldre kontrollere

Foreldre kan ikke ha 100 prosent kontroll over hva som skjer i skolegården, eller på veien hjem. Noe de derimot kan styre, er hvem som blir invitert til bursdagsfesten til deres eget barn.

Skal man invitere alle i barnehagen/klassen? Bare jentene/guttene? Fotballgjengen? Hvis man lar barnet selv bestemme, kan enkeltpersoner lett bli glemt eller utelatt med hensikt. Som foreldre har man et ansvar for å forebygge slik utfrysing og mobbing.

De som ikke blir invitert kjenner på klumpen i magen, usikkerheten og de vanskelige tankene: Hva er det med meg? Hvorfor er jeg ikke bra nok? Hvis jeg bare blir tynnere, skaffer meg kulere klær, og så videre.

Sammen med barnet er det også viktig å reflektere over hvordan det oppleves for bursdagsbarnet, dersom få eller ingen kommer til selskapet. Ingen fortjener å være alene på sin egen bursdag.

Les også: Blir barn og unge usosiale av dataspill? 

Det spiller ingen rolle hvem som har bursdag

Det kan være vanskelig for barn å forstå konsekvensene av å ekskludere andre. De handler utfra hva som er viktig for dem der og da. Vi har for eksempel hørt om klasser der elevene avtalte å ikke levere invitasjonene til foreldrene sine, for å sørge for at ingen dro på bursdagen til et spesielt barn.

Slikt er vanskelig for foreldre å oppdage. Derfor har det stor betydning at voksne er gode rollefigurer, som lærer barna gode verdier. Vi kan for eksempel stille krav til egne barn om at de stiller opp for andre, og det spiller ikke noen rolle om det er bestevennen eller noen andre som har bursdag. Samtidig er det viktig at foreldrene utviser de samme holdningene når de snakker om dine egne venner.

Hva kan du som voksen gjøre for å hindre ekskludering på bursdager?

  • Ta regi på bursdagsinvitasjoner, og sørg for at alle blir inkludert. Hvis dere synes det blir for mye å invitere hele klassen, kan dere for eksempel invitere bare guttene eller bare jentene.
  • Følg opp invitasjoner med en tekstmelding eller epost til foreldrene, som forteller at invitasjoner er delt ut og ønskes besvart innen en gitt frist.
  • Dersom et barn har spesielle behov, eller er utfordrende, kan du alliere deg med foreldrene til barnet og invitere dem med på feiringen.
  • Snakk med barnet ditt om hvordan det kan oppleves å være den ene som ikke blir bedt i en bursdag, eller hvis ingen kommer i din egen bursdag.
  • Våg å ta kontakt med andre foreldre dersom noen blir utelatt.