Les hele mediatilsynets rapport her. 

Internett har gitt mobberne en ny mulighet. En kanal som gjør at terskelen for mobbing blir lavere. Det oppleves som enklere å mobbe via Facebook enn ansikt til ansikt. Ved digital mobbing har offeret ingen mulighet til på gjemme seg. Digitalmobbingen i form av en uheldig kommentar, et frekt bilde el, blir foreviget og kan raskt deles med og spres til mange personer. I snitt har hvert Facebook medlem i overkant av 200 venner, og spredningseffekten blir derfor stor ved deling.

Medietilsynet har følgende tips til deg som opplever å bli mobbet på nettet og mobil eller har barn som opplever dette:

  1. Ikke svar på meldinger som er ment for å såre deg eller gjøre deg opprørt. Det vil sannsynligvis oppmuntre til mer mobbing.
  2. Behold meldingen; du trenger ikke å lese den, men behold den som bevis på trakasseringen. Er det et bilde eller en nettside – ta et skjermbilde. Det er avgjørende å ha bevis for hendelsen når du søker hjelp eller vil rapportere det.
  3. Fortell det til noen du stoler på. Snakk med foreldrene dine, venner, en lærer, ungdomsarbeider eller en hjelpetelefon. Det er det første du bør gjøre når du får et problem. 
  4. Blokkér avsenderen. Du trenger ikke å finne deg i at noen trakasserer deg – blokkér uønskede avsendere!
  5. Rapporter problemer til dem som kan gjøre noe med det. Du kan ta kontrollen ved å ikke finne deg i støtende innhold. Ta kontakt med Konfliktrådet der du bor eller politiet. 
  6. Respektér deg selv og respektér andre – å være online er veldig offentlig og veldig virkelig, selv om det ikke alltid føles sånn.

Tre tips mot digital mobbing

  1. Bare tulla? Når du sitter foran tastaturet kan du ikke se reaksjonen til personen i den andre enden. Husk at meldinger på nett og mobil kan såre i virkeligheten også. 
  2. Tenk deg om før du trykker send eller publiserer. Du har ingen kontroll over hva andre gjør med innholdet og det kan være vanskelig å fjerne. 
  3. Når du videresender en mobbemelding eller et bilde, eller du liker en morsom kommentar på nett, kan du selv være med på mobbingen, selv om du ikke mener det. Det er du som bestemmer om du skal være passiv deltaker eller sette en stopper for digital mobbing. 

Les om våre programmer: Barnehagen | Skolen | Idretten | Kroppen min og jeg