Jente som gråter

Unge føler sterkt 

Selv om vi ikke alltid forstår følelsene deres, er de like vesentlige som våre egne – like ekte, og kanskje enda mer intense. 

Så lenge det er glede som oppleves, er jo det bare hyggelig. Men hva gjør du hvis ditt barn opplever sorg, smerte og fortvilelse som du kanskje ikke fullt ut forstår? Hvis for eksempel din datter kommer hjem og gråter, fordi gutten som hun er forelsket i, ikke virker interessert?

Hvordan kan du hjelpe? 

Barn og unge har selvfølgelig mye mindre livserfaring enn voksne mennesker har. De kan ha vanskeligere for å vurdere hva som er vesentlig og hva som er uvesentlig. Men følelsene er ikke mindre viktige av den grunn – kanskje tvert om. 

Dette må du ha som utgangspunkt hvis du virkelig ønsker å ha god kommunikasjon med din datter i denne situasjonen. Du kan synes at reaksjonen hennes på guttens adferd er overdrevet, men for henne er den ikke det. God kommunikasjon er mer enn å lytte til hva hun sier. Det er også å prøve å forstå hva hun føler, og la henne vite at du forstår.

Les om våre programmer: Barnehagen | Skolen | Idretten | Kroppen min og jeg  

Vær oppmerksom 

Å formidle til barnet ditt at du virkelig prøver å forstå hva det føler, det er en svært viktig del av kommunikasjonen mellom barn og voksne. Og svært vanskelig. 

Det finnes ingen oppskrift på hvordan vi kan tyde og forstå barn og unges følelser. Men vi må være oppmerksomme, ha antennene ute for å fange opp signalene, og forsøke å se hele den unge personen som vi har ansvar for. Ofte er følelsene viktigere å legge merke til enn det som sies med ord.

Når du blir sint 

Av og til renner det over, og vi blir sinte. Det er kanskje ikke til å unngå, men det er sjelden den beste måten å irettesette den oppvoksende slekten på. Men sinne kan være en sperre for den gode kommunikasjonen som vi ønsker å ha. 

Det første du bør gjøre når du kjenner at du holde på å bli sint, er å stoppe opp og tenke gjennom hvorfor du blir det. Kanskje det egentlig handler om andre følelser? Er du mer såret enn sint?

Si hva du føler 

En god måte å uttrykke slike følelser på er å fortelle så klart og tydelig som mulig hva du føler akkurat nå. Å bruke ordene ”Nå føler jeg at…” er en mye mer effektiv måte å kommunisere på enn å skjelle og smelle, fordi det kan få barnet til å lytte og faktisk prøve å forstå deg. 

Og for all del – ikke nøl med å fortelle like tydelig hva du føler den dagen du føler deg stolt eller lykkelig!