Menyinngang

MITT VALG-løven Leo på nye eventyr: Tar imot barn ved Voss Sykehus

På operasjonsavdelingen ved Voss sykehus behandles 30-40 små barn årlig. Takket være Voss Lions Club blir alle disse barna kjent med MITT VALG-løven Leo.

Leo gis bort i gave på barn på Voss sykehus

Ved å vise på Leo kan de ansatte forklare barna hva som skal skje i operasjonssalen. Foto: Ørjan Brattetveit.

Løven Leo er en del av det pedagogiske undervisningsprogrammet MITT VALG for barnehage og småskoletrinnene (1. – 4. klasse). Han kommer fra byen Ngorongoro i Tanzania i Afrika, og har ved en feiltagelse kommet til Norge.

Leo er en veldig nysgjerrig løve som undrer seg over mye. Leo snakker aldri direkte til barn, men han er utrolig flink til å lytte. Gjennom de voksnes stemme vil han gjerne ha råd fra barna om å ta gode valg i livet. På denne måten bidrar Leo til å øke barnas evne til å reflektere. Han er også en god venn. En som man kan kose med, som er veldig god til å gi trøst når man er lei seg.

Les mer om våre kurs: Barnehage | Skole | Idrett | Kroppen min og jeg

Leo på sykehuset i Voss

Når barn føler seg utrygge, er det godt å ha noen å kose med. Derfor bestemte Lene Kleiven ved Voss sykehus seg for å ordne en overraskelse til barna som kommer til operasjonsavdelingen der hun jobber som anestesisykepleier.

Til Avisa Hordaland (krever abonnement) forklarer hun at ideen kom fra en svensk lege. Da hun tok kontakt med Voss Lions Club var de umiddelbart positive, og det viste seg at Leo gjerne ville ta oppdraget. Han var helt enig i at han ville passe utmerket til dette formålet

Ved siden av løvene mottok sykehuset også 15 hodelykter. På bildet er anestesissykepleier (fra venstre) Lene Kleiven, anestesilege Ralph Teezman, kasserer i Voss Lions Club, Randi Margrethe Bjørke, avdelingssykepleier Tommy Bøe, operasjonssykepleier Linda Armentano og Odd Himle, president i Voss Lions Club. Foto: Ørjan Brattetveit

En god overraskelse

I første omgang mottok sykehuset 40 små og 15 store Leo-løver. Lene Kleiven trekker frem at Leo ikke bare koser med barna. Han har også en praktisk funksjon, ved siden av å være en myk venn for barn som har vært i en ulykke og kanskje er redde eller i sjokk:

– Når barn kommer hit, skjer ting raskt. Vi trenger å skape tillit på kort tid. Da vil nok en slik løve bli god å ha. Og på løven kan vi også vise hva som skal skje med pasienten, forklarer hun til Avisa Hordaland.

Les også: Slik bruker Espira Brådalsfjellet MITT VALG for barnehager

Voss Lions Club-president Odd Himle legger til at sykehuset må ta kontakt dersom de går tomme for løver:

– Dette er noe vi trolig vil støtte flere ganger, kommenterer Himle til avisen.

Håper flere sykehus vil gjøre det samme

Daglig leder i Stiftelsen Det er mitt valg, Annica Lindén Øygard synes det er kjempeflott at Leo har fått nye oppgaver:

– Vi vet at Løven Leo skaper trygghet i barnehager og skoler. Derfor er jeg helt sikker på at han vil gjøre det på sykehusene også. Mange er allerede kjent med han fra barnehagen eller skolen, og for disse barna vil det være ekstra godt å få en egen Leo når de er i en så sårbar situasjon. Vi håper at flere sykehus vil gjøre det samme, spesielt i de områdene der MITT VALG brukes i barnehager og skoler, kommenterer Øygard.

Ønsker du deg din egen Leo?

Sammen med Leo følger historien om hvordan han fant veien fra Ngorongoro i Afrika til Moss i Norge. I nettbutikken vår kan du kjøpe din egen utgave av Leo, som finnes i tre forskjellige størrelser (12 cm, 35 cm og 60 cm).

Kjøp Leo i nettbutikken vår