toppbildedelingbarn

Å dele nakenbilder er straffbart – også blant unge selv

Deling av seksualiserte bilder er en økende tendens blant unge, og konsekvensene kan bli store.

Politiførstebetjent Frøydis Kvernes og Lensmann Bjørn Bratteng fra Nittedal lensmannskontor opplever begge problematikk knyttet til deling av nakenbilder blant unge som økende. Det er en naturlig konsekvens av tilgangen til nettbaserte tjenester og sosiale medier som Snapchat, Facebook og Instagram. Det mange imidlertid ikke vet, er at bildedeling av denne typen er straffbart.

Hvordan er lovverket?

I Nittedal kommune har to ungdommer blitt bøtelagt for 8000 kroner hver, etter å ha lagret og distribuert nakenbilder av en annen person under 18 år. Dette er straffbart etter straffelovens §310 og §311, som omhandler fremstillinger som seksualiserer individer under 18 år.

– Loven slår fast at  det er straffbart å oppbevare og oversende seksualiserte bilder av barn. Det vil si at hvis du mottar et bilde og velger å lagre dette gjør du en straffbar handling. Velger du å sende det videre på for eksempel Snapchat er dette også straffbart, kommenterer Frøydis Kvernes.

Strafferammen for denne typen saker er bøter og fengsling i inntil tre år, og selv hvis man ikke er klar over de juridiske rammene, vil de involverte alltid forstå at handlingen ikke er riktig:

– Når nakenbilder blir distribuert oppleves det som utrolig krenkende og forferdelig for personen det gjelder, utdyper Kvernes. – Se for deg at du skal starte på en ny skole, også må du bekymre deg over hvem som har sett deg naken. Og svaret er ”sannsynligvis de fleste”. Det må være grusomt.

Hun oppfordrer både ungdom og voksne til å utvise varsomhet knyttet til bildedeling:

Det jeg ofte sier til ungdommer er: ”Joda, det kan godt hende at du stoler på kjæresten din som du har vært sammen med en måned, men så går det en måned til også er det slutt. Da har du allerede sendt de bildene, og straks du sender dem mister du kontrollen”.

Videre påpeker Kvernes at det ikke bare er bilder man sender til kjæresten som kan komme på avveie, da de også har sett eksempler på tidligere bestevenner som skal ta hevn på hverandre. Hennes beste råd er å tenke seg grundig om, og aldri deler bilder man ikke vil at offentligheten skal kunne se.

Hva gjør man når skaden først har skjedd?

Hvis sensitive bilder har kommet på avveie er det ofte svært krevende å få dem fullstendig fjernet overalt, men det finnes tjenester som kan bistå med å slette digitalt materiale på nettet. Kvernes nevner tjenestene slettmeg.no, korspahalsen.no og nettvett.no som gode ressurser å oppsøke dersom man har havnet i en slik situasjon.

Hva kan du gjøre som foreldre?

Daglig leder i Stiftelsen det er mitt valg, Annica Lindén Øygard, trekker frem en annen bekymring for personer som har blitt utsatt for spredning av sensitive bilder eller videoer, nemlig skammen vedkommende i mange tilfeller kjenner på. Hun påpeker at det kan være krevende for ungdom å henvende seg til foreldrene hvis de selv tok bildene i utgangspunktet. Øygards råd til foreldre er å være åpne om at alle kan gjøre feil her i livet, samtidig som man setter grenser:

– Å ha ansvar for barn og unge er en balansegang. Du må sette grenser, men samtidig ønsker du at barna dine kommer til deg og forteller om vanskelige opplevelser eller uheldige avgjørelser. På samme måte som du ønsker å hjelpe barnet hjem hvis det har drukket seg overstadig beruset, ønsker du å hjelpe barnet hvis nakenbilder har kommet på avveie. Selv om man skal sette grenser er det viktig å gjøre barna trygge på støtten de alltid kommer til å få, selv hvis de har gjort noe dumt, avslutter Øygard.

Meld deg på vårt nyhetsbrev